Как да се подготвим за фотосесия на новородено бебе

Щом сте тук значи съвсем скоро ви предстои това щастливо събитие от вашия живот – раждането на вашето детенце. Целта ни с тази статия е да ви преведем през целия процес на запазване на час за фотосесия за новородени, как да се подготвите за нея, какво да очаквате по време на снимките и всякакъв друг тип подробности. Тази информация ще ви даде увереност, че сте запознати с целия процес, ще ви направи сигурни и спокойни да поверите отговорността за тази фотосесия, именно на екипа на Photo Lounge и фотограф Виолета Пефтичева.

 

КОГА ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС ЗА ФОТОСЕСИЯТА

Напълно наясно сме, че едва ли първите дни след раждането ще ви е до организиране и планиране на фотосесия. Затова и препоръчваме самата подготовка да се направи в края на шести-седми месец от вашата бременност. Това ще ви гарантира, че имате запазен час при фотограф Виолета Пефтичева и ще ви улесни непосредствено преди самата сесия. В този предварителен разговор ще обсъдите с екипа ни всички детайли по предстоящото събитие: кой ще участва в снимките; какви кадри, пози, реквизити харесвате; какви цветове обичате (или не); какво ще е облеклото за родители/други деца; дали ще имате нужда от гримьор и фризьор, които да се погрижат за перфектната ви визия, непосредствено преди снимките; ще получите информация какви неща да подготвите и да вземете с вас по време на снимките; ще може да зададете всичките въпроси, от чиито отговори се нуждаете, за да се чувствате комфортно и спокойно при избора си на фотограф и студио и т.н.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ПОДГОТОВКА ЗА УСПЕШНА ФОТОСЕСИЯ

За да е успешна фотосесията на новороденото бебче се изискват усилия и от страна на родителите при предварителната подготовка на бебето у дома. Ето няколко съвета, които биха помогнали и увеличили шансовете за спокойна фотосесия:

 • Ако кърмите бебчето, от изключително важно значение е поне ден преди снимките, да не сте консумирали газообразуващи храни и напитки, както и такива, възбуждащи нервната система, като шоколад, кафе, черен чай.
 • В деня на фотосесията е препоръчително да нахраните добре бебето у дома, непосредствено преди да тръгнете към студиото. Уверете се, че е обилно задоволено. По-сложната задача е след хапването да се опитате да задържите бебето будно през целия път до студиото. Това ще ни гарантира едно изморено, но добре нахранено и спокойно бебче, което ще заспи дълбоко по време на своята фотосесия и ще ни даде възможността да направим всички желани идеи.
 • Облечете го в меки и удобни за сваляне дрешки, по възможност да не се свалят през главата, защото това движение може да раздразни нежната му кожичка и да остави розови драскотини точно преди снимките. 
 • Ако харесвате голи снимки на бебчета и мечтаете и вашето да има такива кадри, уверете се, че то се чувства комфортно да стои голичко известно време. Два-три дни преди фотосесията оставяйте бебчето по няколко минутки голичко. Милвайте го нежно и масажирайте крачетата и ръчичките му. Така ще привикне към допира, и като бонус ще стимулирате кръвообращението и нервната му система. 
 • Температурата в студиото по време на този тип фотосесии е около 25-29 градуса. Предупредете ако не ви се струва подходяща и имате нужда тя да бъде коригирана (дали на по-студено или по-топло). Целта е тя да бъде подобна на тази, с която вече бебето е свикнало у дома.
 • Уверете се, че кожата на бебчето е добре хидратирана. Целта е да намалим до колкото е възможно сухата, люспеста кожа и пъпчици, които могат да се появят. Наясно сме, че в дните след раждането тези неразположения не могат напълно да се избегнат, затова имаме и опитни ретушори, които ще поправят това при обработката. В деня на фотосесията НЕ използвайте бебешко олио. Това ще направи кожата на бебето да изглежда мазна и изпотена.
 • Препоръчително е родителите и по-големите деца (ако има такива) да дойдат в студиото с ежедневни дрехи и да се преоблекат на място, непосредствени преди снимките. Подберете светли, натурални, земни цветове. Избягвайте шарени дрехи, щампи, надписи и разсейващи елементи. Те ще отвличат вниманието от вас самите. Можете да подготвите за всеки случай и един комплект тъмни дрехи, които още повече ще подчертаят емоциите ви. За майките и по-големите деца можем да предложим и богат избор дрехи/рокли от нашия гардероб с различна дължина, стил и материя. Относно бебешкото облекло – също имаме изключително голям асортимент от дрешки, пелени, аксесоари, шалове и т.н. Сантиментални за вас дрешки или предмети ще са чудесно допълнение към снимките (ако имате такива – вземете ги с вас).

 

КАКВО ТРЯБВА ДА НОСИТЕ СЪС СЕБЕ СИ?

За да сте сигурни, че сте взели всичко необходимо, проверете и сложете в чантата:

 • Памперси (поне 3 броя)
 • Мокри кърпички (в студиото винаги има налични Pampers Sensitive)
 • Биберон (дори и бебето да не приема биберон, той може да е спасение за фотосесията)
 • Непромокаемо чаршафче за еднократна употреба, което да постелите на повивалника (студиото разполага и с това при необходимост)
 • Няколко дози (поне 2) адаптирано мляко и топла вода (в случай, че кърмите може да донесете и подготвено шишенце с кърма)
 • Одеалце, в което бебето се чувства най-добре
 • Най-важното е да не забравите да вземете със себе си добро настроение, положителни емоции и красиви усмивки!

 

КАК ПРОТИЧА ФОТОСЕСИЯТА
Фотосесията за новородените бебета се провежда в зала “Интериори и новородени”, специално изградена уютна и топла зала. Тя се планира винаги в първите часове на деня, в които можем да гарантираме перфектните условия като чистота, дезинфекция, проветрение и подходяща температура на помещението. Ще бъдете настанени от нашия екип и обгрижвани през цялото време при нужда. С вашето бебче ще работи само фотограф Виолета Пефтичева. Единствено ще имаме нужда от вашата помощ, ако бебето е на кърма. 


Бъдете напълно спокойни. Десетгодишният опит на фотографа, над 300 проведени сесии на новородени бебчета, редица обучения при най-добрите специалисти от цял свят в работата с новородени, ежегодните обучения за оказване на първа помощ при бебета, деца и възрастни, както и редовните консултации с неонатолози и акушери, гарантират че вашето бебе е в напълно сигурни и подготвени ръце.

 

ПОЗИ, ИДЕИ и СНИМКИ
Всяка една поза ще бъде създадена с изключително голямо внимание. Всяка една идея ще бъде реализирана спрямо и самото бебче. Ако то не се чувства комфортно в предварително избраните пози, ще се направят по-компонентни и по-стандартни позирания. Доверете се изцяло на фотограф Виолета Пефтичева и резултатите ще ви радват години наред.

Ако сте планирали семейни снимки, които горещо съветваме да си направите, то добре е сесията да стартира именно с тях. В повечето случаи, особено ако има по-големи деца, те бързо се отегчават и настроението им за снимки спада с времето на престой в студиото. Затова ще стартираме именно с кадри на цялото семейство. Предварително с нашия екип ще обсъдите дрехите, визиите и цветовете, за да бъдете максимално подготвени за тази част. 

 

КОЛКО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВА ФОТОСЕСИЯТА

Бъдете подготвени, че фотосесията за новородени бебета отнема между 2 и 4 часа в зависимост от избрания пакет кадри, които желаете да получите, и разбира се от настроението на нашия малък модел. През по-голямата част от времето бебето ще бъде с фотографа, а за вас ще остане удоволствието от заслужената почивка, спокойствие и релакс с добра напитка, почерпка и приятна атмосфера.

 

КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ

Ако имате притеснения  кадрите от вашата фотосесия да бъдат показвани, споделяни и добавени към  портфолиото на фотографа е необходимо искането ви да бъде предварително заявено. Ако желаете временно да не споделяме кадрите (до навършване на възраст максимум 3 месеца) – не се дължат допълнителни такси и заплащания и ще се съобразим с вашето желание. Но ако желаете фотографът да бъде лишен изцяло от възможността да добави направените творби към своето портфолио, то следва да заплатите обещетение в размер на 100 % върху крайната сума на вашата фотосесия. 


За всички допълнителни организационни въпроси като например: кога и как ще изберете своите снимки, как, кога и по какъв начин ще ги получите, какви допълнителни продукти може да поръчате и т.н. ще получите информация при запазването на своя час.